Kunna läsa karta och kompass

 

Det där med att läsa en karta är inte fel att kunna. I dag är man van att använda mobiltelefoner med kompass och karta. Där kan man med en gång se var man är, och få vägbeskrivningar på bara ett par minuter. Men så en dag kan mobilen ha slut på batteri, eller så har man ingen täckning. I orientering får man inte ens använda annat än traditionell karta och kompass.

Hitta rätt karta

Det där med att hitta rätt karta är kanske inte alltid så lätt. Det första man måste ha koll på är var man vill orientera. Ska man orientera utanför Stockholm gör inte en karta över Skåne mycket nytta. En orienteringskarta är betydligt med detaljerad än vanliga kartor och därför är i regel kartorna inte så stora. Det är så klart inte så lätt att ha en stor karta att springa runt med när man rusar runt i skogen heller.

Fördelen med fysiska kartor och kompasser

En stor fördel med fysiska kartor och kompasser är att man kan använda dem när som helst. Det krävs ingen ström, ingen täckning eller liknande för att se var man befinner sig så länge man nu kan tolka kartan eller kompassen.

En annan fördel med kartan är att den inte är lika dyr, och det är ingen katastrof om man tappar den eller om den går sönder. Det är dessutom lättare att ersätta kartan om den försvinner. En telefon innehåller i regel massor av bilder, anteckningar och annat som man inte vill bli av med.

Får man använda mobilen?

Om man ska lära sig använda kompass och karta kan en telefon vara till hjälp i början när man tränar. Men när det är tävling får mobilen inte användas. Då är det vanliga kompasser och kartor som gäller. Tränar man kan man använda telefonen men det blir givetvis inte samma sak, om man inte har någon mer annorlunda form av orientering där telefonen rent av ska användas.

Karta och kompass på tävling

När man ska tävla i orientering kan det ske att tävlingen sker på en helt annan plats än där man brukar träna. Då är det inte säkert att man har en karta som passar. Det går ofta att låna kartor för tävlingen, men det uppskattas i regel om man har en egen kompass.

Hitta rätt kläder och skor

Det krävs bra kläder om man vill orientera. Man befinner sig ute under flera timmar oavsett väder. Men var hittar man rätt kläder, vilka plagg är bra att ha och finns det några klädkrav som gäller egentligen?

Gäller klädkrav inom orientering?

Det finns inte några direkta krav på vissa kläder inom sporten orientering men ibland kan det vara så att en klubb önskar att man har eventuella klubbkläder på sig under tävling för att visa att man tävlar för just den klubben. Det finns dock inga andra krav. Kvinnor måste inte tävla i kjol till exempel utan man får ha på sig vad man vill, men hela och relativt rena kläder är så klart önskvärt. Det är bra att tänka på att man inte kan byta kläder mitt i allt. Har man väl startat upp sitt lopp går tiden och ska man plötsligt springa tillbaka och byta kläder kan det ta en bra stund att komma i mål.

Bra skor för orienteraren

Ett par bra skor är en huvudsak när det gäller orientering. När man springer i skog och mark kan terrängen variera rejält. Det kan vara torrt och blött om vartannat, rötter och stenar kan vara hala och ibland är lutningen stor. Skon man köper bör vara stötdämpande och gärna vattentålig. Det är inte heller fel om de ger bra stöd till ankeln. Då är risken mindre att man vrickar fötterna när man springer runt ute i terrängen. Tänk dock på att skorna inte ska vara för tunga och otympliga att springa i. Då blir det extra jobbigt att röra sig och man kan också få sämre tid då man rör sig långsammare. Skorna ska också vara sköna, och det är klokt att gå in dem ordentligt innan man ska ut och tävla. På så vis slipper man skoskav.

Vilka plagg är bra att ha?

Som orienterare kan det vara bra att ha både långbyxor, kortbyxor, t-shirt och någon långärmad tröja som passar för tävling och träning. Ett vindtätt ställ som andas kan också vara bra om det blåser rejält. Plaggens förmåga att andras är viktig för att svett ska kunna ventileras bort under tiden man orienterar. Om svetten ligger kvar på kroppen kyls man snabbt ner, och dessutom blir det snart obekvämt att springa med en fuktig och instängd kropp.

Krävs flera ombyten?

Det kanske inte alltid krävs fler ombyten men det skadar inte att ta med något extra plagg. Kanske ramlar man under tävlingen och blir smutsig eller blöt. Då kan det vara skönt att kunna byta kläder när man kommer i mål. Efter tävlingen när man duschat i väntan på prisutdelning är det också trevligt att ha något annat än de svettiga tävlingskläderna att ta på sig.