Vad kostar det?

 

Det finns många sporter som kostar en hel del pengar att delta i men hur är det egentligen med orientering? Är det en dyr sport, och vad kostar det?

Är orientering en dyr sport?

När det gäller orientering är det inte direkt dyrt att vara med, men om det är en hel familj som ska träna och tävla kan kostnaden så klart stiga en del. I regel får man räkna med att sporten kostar ett par tusenlappar per år och person att delta i.

Vad kostar?

Det är kläder, träningsavgifter, startkostnader för tävling, resor och kompasser samt kartor som kostar en del pengar. Kläderna måste inte vara dyra, och som nybörjare går det i regel bra att träna i vanliga plagg som man kan röra sig i, och som man inte är så rädd om. Startkostnader för tävling behöver man inte betala förrän man faktiskt har börjat tävla.

Kan alla delta och kostar det lika mycket för alla?

Ja, i regel kan de flesta delta i orientering. Barn kan springa tillsammans med vuxna. För att man ska kunna springa själv måste man kunna läsa en karta och ha hyfsad koll på hur allt går till.

Även när det gäller personer med funktionshinder kan de ofta vara med. Det kan dock vara lite svårt att ta sig fram i tuff terräng med en rullstol, men det finns rullstolsanpassad orientering.

När det gäller kostnaden är det ofta billigare för barn att delta precis som när det gäller de flesta andra sporter. Är man en hel familj med både barn och vuxna kan man ofta lösa familjemedlemskap i orienteringsklubben. Med ett sådan kan man komma ner lite i kostnad.