Kunna läsa karta och kompass

 

Det där med att läsa en karta är inte fel att kunna. I dag är man van att använda mobiltelefoner med kompass och karta. Där kan man med en gång se var man är, och få vägbeskrivningar på bara ett par minuter. Men så en dag kan mobilen ha slut på batteri, eller så har man ingen täckning. I orientering får man inte ens använda annat än traditionell karta och kompass.

Hitta rätt karta

Det där med att hitta rätt karta är kanske inte alltid så lätt. Det första man måste ha koll på är var man vill orientera. Ska man orientera utanför Stockholm gör inte en karta över Skåne mycket nytta. En orienteringskarta är betydligt med detaljerad än vanliga kartor och därför är i regel kartorna inte så stora. Det är så klart inte så lätt att ha en stor karta att springa runt med när man rusar runt i skogen heller.

Fördelen med fysiska kartor och kompasser

En stor fördel med fysiska kartor och kompasser är att man kan använda dem när som helst. Det krävs ingen ström, ingen täckning eller liknande för att se var man befinner sig så länge man nu kan tolka kartan eller kompassen.

En annan fördel med kartan är att den inte är lika dyr, och det är ingen katastrof om man tappar den eller om den går sönder. Det är dessutom lättare att ersätta kartan om den försvinner. En telefon innehåller i regel massor av bilder, anteckningar och annat som man inte vill bli av med.

Får man använda mobilen?

Om man ska lära sig använda kompass och karta kan en telefon vara till hjälp i början när man tränar. Men när det är tävling får mobilen inte användas. Då är det vanliga kompasser och kartor som gäller. Tränar man kan man använda telefonen men det blir givetvis inte samma sak, om man inte har någon mer annorlunda form av orientering där telefonen rent av ska användas.

Karta och kompass på tävling

När man ska tävla i orientering kan det ske att tävlingen sker på en helt annan plats än där man brukar träna. Då är det inte säkert att man har en karta som passar. Det går ofta att låna kartor för tävlingen, men det uppskattas i regel om man har en egen kompass.